Contribuabilul, birocrația și spiritul civic

Distribuie

Când vine vorba de bani ni se captează brusc atenția, în special când avem de luat, în schimb când avem de dat lucrurile se schimbă. Cert este un fapt, birocrația în România este încă ridicată.

Un băcăuan cu spirit civic, sătul de aglomerația de la ghișeele Direcției de Taxe și Impozite Locale, a realizat o premieră și astfel începând din data de  25 ianuarie 2017, cetățenii municipiului Bacău își vor putea achita taxele și impozitele direct la oficiul Poștei Române din zona în care locuiesc (la oficiile care sunt informatizate).

Ideea ia venit lui Dorin Chirilescu după ce a constatat aglomerația și starea de nervi în care se aflau băcăuanii ce stăteau la coadă pentru a-și achita taxele și impozitele locale la începutul fiecărui an și astfel a decis să ia atitudine și să vină cu o soluție concretă pentru eficientizarea activității din cadrul Direcției de Taxe și Impozite Locale Bacău ignorând principiul conform căruia  ește mai ușor să critici decât să vii cu o soluție pozitivă.

Pentru a-i convinge pe consilierii locali de importanța și necesitatea acestei măsuri a militat inclusiv în campania electorală de la alegerile locale, obţinând promisiuni din partea candidaţilor principalelor partide.

După aproape 11 luni de discuții cu autoritățile locale, a reușit să convingă, să implementeze acest proiect, ce vine în sprijinul băcăuanilor ce nu au acces la tehnologie şi nu pot utiliza mediul online pentru a achita aceste taxe.

Acest proiect poate fi considerat o premieră și poate da un exemplu administrațiilor locale ce se confruntă cu probleme similare în ceea ce privește aglomerarea și îngreunarea accesului cetățenilor la ghiseele destinate achitării taxelor și impozitelor locale din orice unitate administrativă din România.

Taxele ce vor putea fi încasate la aceste ghișee, acestea sunt:  amenzi de circulaţie, amenzi diverse, amenzi Poliţia Comunitară, amenzi transport în comun, taxa salubritate, taxa firmă, impozit teren P.F., impozit teren extravilan P.F., taxa folosire teren proprietate de stat, impozit clădire P.F., impozit auto P.F., impozit mijloace de transport marfă P.F., venituri din concesiuni, închirieri şi publicitate, taxe şi tarife pentru eliberare de licenţe şi autorizaţii de funcţionare.

Așadar se poate, acolo unde există un dialog constructiv între sociatatea civilă și administrație!