Speakerii Conferinţei Naţionale a Antreprenorilor, despre antreprenoriat

Cristina Chiriac, Președinte Asociaţia Naţională a Antreprenorilor
“Birocraţia, taxarea forţei de muncă și ambiguitatea cadrului legislativ sunt principalele obstacole în calea dezvoltării antreprenoriatului în România. Rolul micului antreprenor este foarte important în economie și acesta trebuie reprezentat în dialogul cu decidenţii. România are nevoie de o societate economică unită, echilibrată şi dezvoltată sub cupola unor politici fiscale-bugetare coerente şi proactive. Asociaţia Naţională a Antreprenorilor promovează antreprenoriatul ca o alternativă serioasă pentru dezvoltarea economiei româneşti.”

Mihaela Toader, coordonatorul echipei tehnice pentru negocierea cu Comisia Europeană pentru documentele de programare 2014-2020
“În acest exerciţiu financiar, România dispune de aproximativ 43 mld de euro atât pentru susţinerea politicii de coeziune cât și pentru susţinerea politicii agricole comune. Obiectivul general al UE îl reprezintă creșterea exclusivă și crearea de locuri de muncă. Aceasta este marea noutate a acestui exerciţiu financiar și anume că şi obiectivele politicii agricole comune sunt identice cu cele ale politicii de coeziune, vorbim de 11 obiective valabile pentru toate statele membre. Toate finanţările se vor îndrepta către atingerea acestor 11 obiective dintre care amintim: competitivitate economică, ocuparea locurilor de muncă.”

Dan Paul, Președinte Asociaţia Brokerilor
“Productivitatea unei companii poate fi crescută prin atragerea de capital la costuri scăzute, forţa de muncă mai ieftină și tehnologia avansată. Finanţarea prin piaţa de capital poate contribui la achiziţionarea de noi tehnologii pentru companii, care să le facă mai competitive într-o piaţă din ce în ce mai globalizată, în care concurenţa este acerbă. În ceea ce privește piaţa de capital românească, ceea ce trebuie să facem este să reducem costurile de listare pentru companii. Având în vedere gradul extrem de mic de listare a companiilor private, este nevoie și de initiaţive legislative legate de avantaje fiscale atât pentru companiile care decid să facă acest pas, cât și pentru investitori, mai ales pentru investitorii pe termen lung.”

Camelia Şucu, antreprenor Class Living
“Prefer să nu intru în discuţii legate de piedici, că mi-aș pierde energia. Cu toţii le știm, statul român nu este cel mai generos în politici de susţinere a antreprenorilor, adică în măsuri pe termen lung, sustenabile, cu continuitate. Am de foarte multe ori senzaţia că suportul acordat antreprenorilor este o temă de campanie electorală, revigorată din când în când, atunci când e nevoie. În ciuda unei clase politice care nu te prea ajută cred că trebuie să manifești creativitate și să devii tu însuţi mai bun, ca antreprenor, înotând cumva contra curentului. Ce nu te doboară te întărește și în calitate de antreprenor ai obligaţia să practici optimismul ca sport zilnic!”

Dragoş Petrescu, antreprenor City Grill
“Această piaţă care este din ce în ce mai dezvoltată ne pune abilităţile manageriale la încercare. Suntem foarte serioși când privim concurenţa și știm că dacă nu punem pe primul loc clientul și apoi profitul nu ne vom putea menţine. Investim în fiecare zi fie în remodelare restaurante, fie în calitatea produselor. Suntem atenţi la ce-și dorește clientul și încercăm să fim pe placul lui.”

Amalia Sterescu, fondator Outsourcing Advisors şi Public Speaking School
“Când ești antreprenor creierul îţi funcţionează altfel decât atunci când ești în corporate. Sesizezi altfel oportunităţile, ideile îţi vin cu repeziciune, mecanismele creativităţii sunt descătușate și neîngrădite de vreo procedură, iar singura limită între visul tău și transformarea sa în realitate ești culmea, tot tu. Atenţie așadar la ce visezi și cum îţi canalizezi eforturile și resursele către transformarea în realitate a ideii de business cu cele mai mari șanse de reușită.”

Eli Roman, antreprenor DollFlowers
“You’ll never know unless you start trying”
“Antreprenoriatul este construit pe câţiva piloni importanţi: accesul la finanţare, cultura antreprenorială, sistemul fiscal şi de reglementare, educaţia şi formarea profesională, precum şi sprijinul coordonat pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Am sesizat că persoanele care se înscriu în categoria antreprenor deţin niște calităţi precum: viziune, apetit ridicat pentru risc, perseverenţă, putere de acţiune etc. Ei sunt într-o mare măsură “proprii lor stăpâni”. Au putere de a lua decizii atât pentru ei cât și pentru alţi oameni și pot dispune de timpul lor în funcţie de cum decid. În general, antreprenorii sunt supuși la mai puţine reguli și constrângeri exterioare și se pot bucura de mai multe beneficii faţă de cei care au statutul de angajat.”

Cristian Niculae, antreprenor Soft Expert Mobility
“Dragi antreprenori, vă așteptăm să vă înscrieţi în ANAA pentru că unirea face puterea! Vestea bună pentru tinerii antreprenori, zic eu, este că aceste lucruri se întâmplă mai mult sau mai puţin în toate ţările. Nu suntem nici cea mai năpăstuită ţară, dar nici cea mai dezvoltată, dacă fiecare la locul nostru de muncă ne facem treaba cât mai profesionist, cu dedicare şi cu optimism.”

Cosmina Nicolescu, designer Fandacsia
“Îţi trebuie abilităţi de fachir. Nu dormi prea bine, îmblânzești șerpi veninoși, improvizezi și faci dese incantaţii chemând ploaia. Dincolo de specificul local, există recompensele pe care orice antreprenor, din orice colţ al lumii le cunoaște: plăcerea de a-ţi întâlni clienţii, de a pune în aplicare un plan și de a sărbătorii fiecare victorie.”

Nicoleta Munteanu, Centrul Internaţional de Mediere
“Pentru a avea o economie în creștere și pentru crearea a noi locuri de muncă, România are nevoie de mai mulţi antreprenori. O educaţie antreprenorială corectă, adresată elevilor și studenţilor va avea un efect benefic asupra acestora, indiferent de intenţiile antreprenoriale pe care aceștia le au sau nu. Încercând să ne aliniem tendinţelor globale, ANAA, având sprijinul unor instituţii de învăţământ dar și a unor antreprenori, pregătește o serie de evenimente, menite să încurajeze educaţia antreprenorială bazată pe proiecte în rândul elevilor și studenţilor.”