Femei la conducere

La nivel mondial este un procent infim de femei la conducere, fie că vorbim de conducerea statelor, de numărul de locuri în parlament sau de conducerea companiilor. Femeile sunt forţate să aleagă la un moment dat între succesul profesional și fericirea personală.

Sheryl Sandberg este Chief Operating Officer la Facebook, autor, activist și mamă. Ea a enunţat cele mai importante sfaturi pentru o femeie de carieră.

1. Stai la masa negocierilor. Nu te lăsa dată la o parte pentru a face loc bărbaţilor, din cauza încrederii în sine scazute. Femeile au tendinţa să se subestimeze și să atribuie succesul lor unor factori externi, în timp ce bărbaţii își asumă succesele. Nimeni nu primește o promovare dacă nu-și asumă și înţelege propriul succes. Succesul are însă o conotaţie diferită pentru bărbaţi, la care este văzut în mod pozitiv, și o conotaţie negativă în cazul unei femei.

2. Fă-ţi partenerul de viaţă un adevărat partener. Când este vorba de familii cu copii, în care ambii părinţi au un job, este dovedit statistic că femeia preia mai multe din sarcinile familiale. Problema este complexă și are rădăcini în modul în care sunt crescuţi băieţii pentru succes și fetele pentru a duce responsabilitatea căminului. Familiile în care partenerii preiau în mod egal sarcinile au rata de divorţ mai scăzută și au șanse mai mari la satisfacţie personală.

3. Nu părăsi locul de muncă înainte să-l părăsești. În momentul în care o femeie se decide să devină mamă, ea se retrage treptat din activitatea profesională, pentru a face loc copilului în viaţa ei. Trebuie menţinut interesul pentru carieră și ritmul activ în desfășurarea ei.

Sheryl Sandberg estimează că actuala generaţie de femei nu va mări procentele de lideri, dar următoarea generaţie are o șansă mai bună. O lume în care mai multe femei sunt la conducere poate fi o lume mai bună.